Historie kabelek


Víte kdy vznikly úplně první kabelky a jak se postupně měnily do dnešní podoby? A že úplně první kabelky vůbec nebyly dámskou záležitostí?

8. až 10. století 

První předchůdce kabelek nenosily ženy, ale muži. Měli v nich semínka rostlin, medicínu, a věci, které nějak souvisely s jejich obživou nebo obchodem.
Švédsko, 8-10 stol. kovové komponenty, kožešina (veverka?)
Zdroj:mis.historiska.se/

Do 15. století

V průběhu 14. století si lidé začali uvazovat kolem pasu měšce na mince, jelikož na oblečení ještě nebyly kapsy. V této době je nosí už ženy i muži a jsou považovány za symbol statusu a majetku.

Zdroj: tforum.info

 Vyšší sociální vrstvy měly měšce z drahých materiálů, bohatě zdobené a vyšívané, rolníci měli pouze jednoduché váčky z hrubých levných materiálu bez zdobení.V následujících několika stovkách let se tento doplněk vyvíjel jinak v pánské a dámské módě.
Měšec z kozí kůže s 18 přihrádkami. Francie 16. stol
Zdroj: tassenmuzeum.nl

16. až 18. století kapsy a měšce

Měšce byly velmi důležité a vlastně se nosily po celý den, lidé si nosili peníze a osobní věci pořád u sebe. Víme, jak vypadaly podle vyobrazení na obrazech a tapisériích, ale protože byly vyráběny z málo pevných materiálů, dochovalo se pouze velmi málo exemplářů, které jsou nyní umístěny v muzeích. Tyto starožitné kapsičky a kožené váčky měly různé podoby, ale všechny byly připevněny k opasku nebo šňůře opásané kolem pasu. Muži nosili kožené měšce na mince (coin purses), koncem 16. století se do kalhot našily kapsy a v průběhu 17 století tak vymizely.
Holandsko 1. polovina 17. stol. samet, stříbro
Zdroj: tassenmuseum.nl
Od 16. století ženy začaly nosit u pasu spony s řetízky (chatelaine), na nichž byly pověšené každodenní potřeby, jako byly klíče, nože, nůžky, šití. Podle toho z jakého kovu byly vyrobeny, se dalo poznat bohatství ženy, bohaté dámy je měly celé ze stříbra nebo zlata. V průběhu staletí se řetízky začaly zkracovat, původně se nosily nízko u kotníků, později výše u stehen. Byly populární do konce 19. století. Slovo chatelaine pochází z francouzštiny, paní domu měla u sebe vždy vše potřebné aby vyřešila jakýkoliv problém, který by mohl nastat, klíče, různé drobné nářadí, nůžky...

Chatelaine, cca 1880 (Zdroj: collectorsweekly.com)

Hollandsko, Amsterdam 1740. Zdroj: Tassenmuzeum.nl

V průběhu 17. až 18. století bylo dámské oblečení tak objemné, že se pod sukněmi dalo schovat několik kapes na ukládání drobných věcí. Většinou se nosily dvě, na každém boku jedna – říkalo se jim stehenní kapsy a byly populární až do konce 18. století. Váčky se začaly šít z dražších materiálů, začalo se používat hedvábí a samet, s delikátními výšivkami, třásněmi a ozdobami.


Amerika, r. 1840,
Zdroj: metmuseum.org

Miser se nosila za opaskem, většinou měla jeden konec zaoblený a jeden hranatý. To aby se za šera poznalo, kde jsou stříbrné a kde zlaté mince. V prostřední úzké části byl otvor, kudy se mince dávaly dovnitř, posunutím kovových kroužků se pak uzavřela.


19. století – Nová éra

Když bylo objeveno město Pompeje, vše ze starého Řecka a Říma se stalo velmi populární a ovlivnilo to i dámskou módu. Šaty dostaly štíhlou linii a pas se posunul nahoru. Pod těmito lehkými šaty nebylo již místo pro kapsy a vaky pod sukněmi. Osobní věci se tedy začaly dávat do taštičky, která se nosila na šňůrce nebo řetízku. Ženy si je vyráběly sami ručně z různých látek.

Francie, pozdní 19 stol. vyšívaná kabelka

S počátkem cestování vznikla potřeba zavazadel, nejprve lodních kufrů a později zavazadla do vlaku, z nichž mnohem později vznikly kabelky pro ženy. „Carpet Bags“ kobercová zavazadla se opravdu dělala z Perských koberců v různých tvarech a velkostech, některé byly velké jako kufříky jiné jako malé tašky.

Carpet bag
Zdroj: wikipedia

Kufry a krabice na klobouky a boty byly obvykle vyrobeny z kůže. Okolo roku 1826 si Francouz Pierre Godilot vyrobil cestovní tašku z plátna, která měla zůstat populární po zbytek století.

Ve světe se slovo kabelka (handbag) začalo používat až kolem 1900 a označovalo příruční zavazadlo pro muže, které se používalo pro cestování vlakem. Handbag = taška kterou nosíme v ruce. V průběhu této doby začaly vznikat menší dámské tašky, aby je mohly ženy nosit samy, bez pomocí mužů a slovo kabelka (handbag) se časem začalo užívat výhradně pro dámský módní doplněk. 

20. století 

Později se i kabelky začaly vyrábět z kůže a v průběhu 20. století se formovaly až do dnešní podoby. Ve dvacátém století se měnily hodně styly v umění a to ovlivňovalo i módu a kabelky. Nejdůležitějším faktorem,  který ovlivnil podobu kabelek byla ale ženská emancipace. Jak ženy začaly být více mobilní a chodit do práce, potřebovaly aby kabelky byly praktické a plnily různé účely. Začaly se tedy vytvářet kabelky pro různé účely: kožené na dokumenty do práce, praktické kožené a plastové na den a třpytivá a zdobená psaníčka na večer do divadla.
Kovová smaltovaná kabelka, Francie 1930

Samozřejmě, návrháři byli často inspirováni převládajícími uměleckými směry své doby. Ve dvacátých a třicátých letech to vyústilo v množství kabelek a psaníček se vzory Art Deco. Tento mezinárodní dekorativní styl se vyznačuje stylizovanými geometrickými tvary, jasnými primárními barvami a použitím nových materiálů, jako je hliník, plasty a chrom.

Během 20. století vznikly první věhlasné návrhářské domy, známé pro své exklusivní kabelky jako je Hermes, Luis Vuitton a Prada. Pro ostatní návrháře se stala kabelka důležitou součástí kolekce. 

Gucci 1970

Na rozdíl od několika posledních století, kdy kabelky měly stejnou podobu po několik dekád, se kabelky staly módním doplňkem, který se mění každou sezónu.


Pánské tašky se formovaly do podoby crossbody, batohu, víkendové tašky nebo toaletní taštičky, ale obecně muži vlastně nikdy v ruce tašky nenosili, jedinou výjimkou byly business kufříky a aktovky. S příchodem elektronických gadgetů jako jsou chytré telefony, tablety a sluchátka mají dnes i muži potřebu nosit „kabelky“ a vznikají tedy pánské kabely a tašky, a tak se vlastně kruh uzavírá.



Zdroje: wikipedia.org, tassenmuseum.nl, bellatory.com, fashionbeans.com,

Komentáře

@ritzybagz.cz na INSTAGRAMU